Senaste inläggen

Av C Thimren - 22 oktober 2011 19:24

Den 20 oktober rapporterades det att Muammar Gaddafi hade blivit skjuten.
Senare kom rapporterna in om att den forne diktatorn ska ha avlidit till följd av sina skador.


Hur Gaddafi blev mördad finns det skilda åsikter, flera källor anger dock ett flyktförsök i en konvoj som attackerades av Nato-flyg som dödsorsak.


I SvD står det om Sanad al-Sadek al-Ureibi som säger sig ha skjutit Gaddafi själv:


"- Jag sköt honom med två kulor. Den ena träffade under armhålan, den andra i huvudet. Han dog inte direkt. Det tog en halvtimme."


Själv håller jag med Daniel Nordström som skriver i Västerbottens Folkblad att:


"När den första byggstenen i en demokrati ska läggas känns inte en brutal avrättning och en öppen skändning av en död kropp som en bra start."

Flera anser även att Gaddafi's död kan bidra till att skärpa det redan anstränga läget i Libyen.





Av C Thimren - 13 oktober 2011 10:26

Håkan Juholt har på senaste tiden legat under stor press från media, och det är förståeligt. Man har hittat bevis för att han har fuskat med bostadsbidrag och alltså tagit skattepengar till saker han egentligen inte får.


"- Kvar är bara ett svart hål, det är sorgligt. Och det är tveksamt om partiet kan komma tillbaka efter allt det här."


Säger Kjell-Olof Feldt till Expressen.
Huvudfrågan har varit kring Juholts lägenhet som han har tillsammans med sin sambo. Enligt bestämmelser så får han ta ut pengar för att betala halva kostnaden, men har sedan 2007 tagit ut full ersättning för hyran.


Allt detta är såklart mycket allvarligt, men är det hela inte en smula överdrivet? Han har själv sagt att:


"– Jag har varje år skriftligen lämnat uppgifter om min boendekostnad till riksdagsförvaltningen. Jag har trott att det är så man ska göra. När jag fick reda på att det inte är så man ska göra så har jag försökt rätta till felet."


Fötroendet för Juholt har rasat, och till följd av det, även stödet för Socialdemokraterna.


Så vad tycker du? Should he stay, or should he go?


Av C Thimren - 9 oktober 2011 21:50

Apple har en app som lanserades i april för iphones kallad "wordfeud".

Denna app har blivit omåttligt populär och man kan se folk överallt som spelar spelet på sina telefoner. Spelet är ett alfapetliknande spel och den stora lockelsen tycks vara att man knappt har någon tidspress på sig, utan man kan köra när man själv har tid.


Andrea skriver i sin blogg:


"Jag måste säga att detta spel är mycket underhållande och jag förstår varför så många laddat ner det."



I spelet så kan man spela mot en slumpartad motståndare, eller lägga till en kompis. det enda man behöver göra är att skapa ett konto, och ha en iphone eller androidmobil, såklart.


Flera har däremot klagat på att appen är lite dålig på rättstavingen. Inte bara godkänner den ibland ord som normalt inte ingår i svenskan, men ibland så godkänner den inte ord som känns vanliga.

Förklaringen till detta kan vara att "wordfeud" hämtar sina ord från "den stora svenska ordlistan".


Sedan spelet lanserades så har även fusk-appar kommit till för att hjälpa de spelare som känner att det är lite för svårt med alla ord.



Av C Thimren - 29 september 2011 22:25

Många väljer att gå till jobbet trots att de är sjuka. 

Anledningarna för detta kan vara många; Man kan ha en stressad vardag som inte tillåter hemmasittande. Chefen på jobbet kanske är hård och inte ser mellan fingrarna på frånvaro. Lojaliteten på arbetsplatsen kan vara så hög att man inte vill svika sina medarbetare.


Egenföretagare Niclas von Plomgren säger:


– Ja, jag går till jobbet när jag är sjuk och förklaringen är att jobbet måste göras helt enkelt.




Oavsett orsak så leder detta till en rad problem. Förutom att man kan förvärra sin egen sjukdom så kan man även smitta andra på jobbet, eller i skolan för den delen, och kan på så vis förstöra för många andra i ens närhet. 

Det finns även studier som tyder på att man presterar mycket sämre när man mår dåligt och då kan det vara rent ut destruktivt att jobba när man är sjuk då man riskerar att förstöra jobb man gjort innan.


Många väljer även att ta med sig sina sjuka barn till jobbet, detta kan vara okej om man kan får barnet att hålla sig i ett separat rum eller del av arbetsplatsen. Tyvärr så har aldrig barn varit så förtjusta i att sitta stilla längre perioder och en omkringvandrande smittohärd är aldrig uppskattad på en arbetsplats.


Ett sätt att försöka ändra på detta är att på arbetsplatsen komma överens om vad man ska göra när någon blir sjuk. I Dagens Nyheter skriver Lotten Wiklund att:


– Man kan även sätta sig ner i sin arbetsgrupp och diskutera hur man gör om någon behöver vara hemma. Vilka arbetsuppgifter ska prioriteras? Finns det någon som kan ta över? Ska man ta in vikarier? är frågor man kan fundera över.






Av C Thimren - 18 september 2011 20:00

Att jobba som au pair i andra länder är ett bra tillfälle att lära sig om en ny kultur eller ett nytt språk. 

Många tar chansen att få erfarenhet i att ta hand om ett hushåll, skaffa kompisar och få många nya erfarenheter.

När man ska bli au pair är det några saker man måste tänka på. Först och främst gäller det att komma fram till de grundläggande tankarna om resan; Vart vill jag åka? Hur länge vill jag vara borta? Hur många barn vill jag att familjen ska ha, på ett ungefär? Och så vidare.

När man har en grundidé är det bara att börja leta runt efter olika värdfamiljer, dessa kan man hitta på ett stort antal hemsidor på internet. 

När man ska välja sin värdfamilj så är huvudsaken att man kollar upp att den verkar okej, kom gärna överens om alla detaljer rörande lön, arbetstimmar och boende m.m innan du åker. Prata även med familjen över skype eller liknande om du kan, det skapar en mycket större säkerhet och gemenskap för båda parter.


Mathilda skriver i sin blogg om hur det är att vara au pair i USA:


"Så mitt tips är att ge familjen en chans och prata med dem. Det kanske inte blir som du drömde om, men det behöver inte bli dåligt för det. Det kan bli helt fantastiskt. Det kan bli mycket bättre än drömmen."



Det finns många bloggar om ämnet, med mycket information och tips till blivande au pairer eller bara intressant läsning för den nyfikne.


"Det händer ALLTID någonting, varje vecka. Iaf för mig i USA."



Skriver Louise i sin blogg där hon både har skrivit om sitt liv som au pair och svarat på många frågor rörande ämnet.


Av C Thimren - 8 september 2011 22:44

Tidigt i morse fick livsmedelsverket beskedet att deras planer på att ge ut kostråd till svenskarna återigen har stoppats, på grund av att det kan förhindra handeln.


"Arbetet med att ta fram de nya miljösmarta kostråden har pågått i flera år. Redan 2009 kritiserade EU-kommissionen det svenska förslaget att uppmana konsumenterna att äta närodlat, med motiveringen att det skulle innebära ett handelshinder."


Skriver Dagens Nyheter.

Efter detta försökte livsmedelsverket omformulera råden så att de rörde mer praktiska frågor såsom transportlängder, bekämpningsmedel, konstgödsel, energiåtgång m.m men även detta blev stoppat. Efter detta bakslag så valde man att skrota hela idén.

I Sveriges Radio står det att:


"– Det blev inte konkreta råd längre. Ska man ge råd till en konsument måste man ibland göra en del förenklingar och slutsatser för att de ska bli användbara, säger Anna-Karin Johansson på Livsmedelsverket."



Som Carl skriver i sin blogg "Carls konsumentblogg":


"Fri handel går före allt annat och grekiska tomater är lika bra som svenska."






Av C Thimren - 2 september 2011 16:59

FN ska rösta om Palestina ska bli en egen stat, men är det verkligen lösningen på kriget mellan Palestinierna och Israelierna?


Jan Björklund och Birgitta Ohlsson skriver i Expressen:



"Ett erkännande i FN är nämligen inte samma sak som att en palestinsk stat faktiskt kommer att bildas. Att utropa en stat i FN är inte någon genväg förbi svåra och tuffa förhandlingar mellan palestinierna och Israel."



Under lång tid så har det funnits stora konflikter mellan Palestinierna och Israel, det började runt år 1946 med att det judiska landet i Palestina ökade och ville ha en egen stat i landet. Sedan dess har det expanderat mer och mer och nu är palestinierna begränsade till Västbanken och Gazaremsan i sitt eget land. Frågan nu är om Israel kan räknas som en ockuperande makt och alltså ska släppa Palestina fritt igen eller om även de har rätt till landet.


"Den israeliska ockupationen är olaglig. Även ockupationer som är lagliga vid ett krigsslut – som den allierade ockupationen av det besegrade Tyskland 1945 – ska enligt folkrätten någon gång upphöra. Territoriet ifråga ska inom rimlig tid återbördas till den egna befolkningen"



Skriver Ove Bring i Dagens Nyheter

Mycket av diskussionerna rör också kampanjen "Ship to Gaza" där man har sänt förnödenheter till den avspärrade Gazaremsan. Expeditionen blev bordad och stoppad och i dess kölvatten har många häftiga diskussioner följt.


Av C Thimren - 25 augusti 2011 10:48

"Maggie goes on a diet" är en ny barnbok som handlar om den 14-åriga Maggie som börjar banta.


I början av boken så blir hon mobbad eftersom hon är överviktig och hon har dålig självkänsla. Sedan bestämmer hon sig för att börja banta och blir "normalviktig" och även skolans fotbollsstjärna.

Boken har väckt mycket upprörda känslor och disskusioner om barns självuppfattning och folk anser att man ger barn en bild av att bantning är en bra metod för att tycka om sig själv bättre.

Även rädslan för att små barn ska bli mer kroppsfixerade växer och mer och mer reklam som har med utseendet att göra riktar sig till en allt yngre publik.

Boken riktar sig till 4-8 åringar och har därför tagits upp i många debatter

Ann Wallbom Fagraeus säger i Aftonbladet


"– Det vi ser allmänt är att vuxenvärldens krav på vad man ska klara av når allt längre ned i åldrarna. Det här med att "barn ska få vara barn" är svårt i dag, säger hon."


Även teorier om att det till stor utsträckning är papporna som påverkar unga tjejers självbild finns. Att pappor, som ofta har stor påverkan på uppfostran, skulle påverka synen flickorna har på sig själva är inte så konstigt och det är viktigt att föräldrar tänker på vad de säger och hur de beter sig runt sina barn så att de inte lägger över sin vikt-koll på barnen.

Varför pojkarnas självbild knappt tas upp i frågan kan ju diskuteras.


Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards