Alla inlägg den 2 september 2011

Av C Thimren - 2 september 2011 16:59

FN ska rösta om Palestina ska bli en egen stat, men är det verkligen lösningen på kriget mellan Palestinierna och Israelierna?


Jan Björklund och Birgitta Ohlsson skriver i Expressen:



"Ett erkännande i FN är nämligen inte samma sak som att en palestinsk stat faktiskt kommer att bildas. Att utropa en stat i FN är inte någon genväg förbi svåra och tuffa förhandlingar mellan palestinierna och Israel."



Under lång tid så har det funnits stora konflikter mellan Palestinierna och Israel, det började runt år 1946 med att det judiska landet i Palestina ökade och ville ha en egen stat i landet. Sedan dess har det expanderat mer och mer och nu är palestinierna begränsade till Västbanken och Gazaremsan i sitt eget land. Frågan nu är om Israel kan räknas som en ockuperande makt och alltså ska släppa Palestina fritt igen eller om även de har rätt till landet.


"Den israeliska ockupationen är olaglig. Även ockupationer som är lagliga vid ett krigsslut – som den allierade ockupationen av det besegrade Tyskland 1945 – ska enligt folkrätten någon gång upphöra. Territoriet ifråga ska inom rimlig tid återbördas till den egna befolkningen"



Skriver Ove Bring i Dagens Nyheter

Mycket av diskussionerna rör också kampanjen "Ship to Gaza" där man har sänt förnödenheter till den avspärrade Gazaremsan. Expeditionen blev bordad och stoppad och i dess kölvatten har många häftiga diskussioner följt.


Ovido - Quiz & Flashcards